понеделник, 11 октомври 2010 г.

Ирина

Кацна върху полуизгнилото бюро, някога с внушителен и аристократичен цвят на махагон, превърнал се в тъмни и влажни петна, които изглеждаха мазни на неоновото осветление. Повъртя се тук - там между няколко петна, изумително наподобяващи в своята подредба съзвездието Голямо куче, поприглади крилцата си и започна да набелязва плячка. Вече беше решила следващата спирка да е една кафена лъжичка, полепнала със захар, когато пространството над нея беше разсечено от свистящ звук, неоновата светлина беше затъмнена леко и след това дойде пълният мрак, прогонващ мигновената болка. Край. Ирина изтръска миналогодишния брой на Държавен вестник, навит на руло, от мъртвите мухи, и се приготви да замахне пак. На лицето й беше изписано онова блаженство, което хората изпитват при пълна удовлетвореност. Праас! Мухата върху престарелия, но все още работещ ВЕФ, се търкулна немощно и застина. Ирина преустанови "акцията" и се отпусна на мухлясалия стол. Близо година работеше вече в тъкачното предприятие и продължаваше да идва половин час по - рано на работа, въпреки, че знаеше, че всички закъсняват, а предишната смяна си е тръгнала далеч преди края на работното време. За това и сега беше сама в стаичката, която използваха за почивка, съблекалня и - като се поогледаш - склад за стари и ненужни вещи. Кафемашината тихо къркореше и Ирина си наля чаша черно димящо кафе. Поне още час нямаше да се появи никой, освен може би началник - смяната. Запали цигара и започна наум да ругае всички от персонала, всички които винаги закъсняваха - и мотокариста, и останалите тъкачки, и механика, и началника. Списъкът съвсем не беше кратък, но намери неприлично определение за всеки един. Нервно изтръска пепелта и отново жадно засмука от никотиновата отрова. Целият й живот представляваше такава абсорбция на отрови, които я разяждаха отвътре. Превръщаха я в критичен и циничен субект, култивиран в обективния модел на собствената си същност, и я караха да се мрази за това, което е, за това което не беше и беше направила. Всеки път, когато затвреше очи, виждаше пропуснатите си шансове за смисъл, и това всъщност беше нейният антидот, нейната спасителна лодка в морето на изтощеното съзнание. Тогава виждаше със сърцето си, което все още беше някъде там, не напълно безполезно, но вече глухо и нямо.
Ирина се роди в семейството на беден обущар и от цялото си детство най - ясно помнеше миризмата на боя за обувки и шума от работилницата на баща си. Като малка си играеше с една единствена кукла, която обличаше в началото с листа и клонки от дърветата, в последствие с парцалчета от стари дрехи, дори веднъж й направи рокличка от собствената си коса. В последствие осъзна, че всъщност с това иска да се занимава - с мода, с дрехи, да бъде стилист, дизайнер, да напасва кройките по извивките на тялото, така че да прикрива несъвършенствата на природата и да изтъква нейните предимства. Но това си остана единствено блян, увлечен от процеса на цивилизация и загубен в рационалността на живота. Ирина не постигна нищо, което да задоволи гладната й душа и което да й даде чувството за свобода, от което сега така отчаяно се нуждаеше.Дори и не можа да се влюби. Понякога си задаваше въпроса дали това не е защото обича прекалено много себе си и не иска да дели тази обич на части, а да я запази цяла и непокътната, дори това да означаваше да я остави да мухляса като стола, на който седеше. Вече приближаваше четиридесетте, но не намери човек, с когото да сподели дори частичка от живота си. Стигна до там, че се зачуди дали не е лесбийка, но се отказа от тази идея, след като прекара една нощ с младичката продавачка в стола. Беше толкова сама през цялата вечност на нейното съществуване, че нямаше нужда и от домашен любимец. Домът й, ако можеше да се нарече така малката гарсониера в един от крайните квартали, беше пуст, животът й беше пустиня, Ирина беше празна, оазис нямаше никъде.
Изведнъж вратата се отвори рязко и в стаичката влезе началника:
- А, Иринче, ама ти тука ли си, пиленце? Нали ти казвам да не идваш толкова рано, просто няма смисъл, никой няма да ти плати повече. Я, кафето си пуснала. Черно и гъсто, иделано. Отивам да видя машините как са.
Излезе без да затвори вратата, а Ирина смъмри само едно "Здравейте, господин началник" и докато му наливаше кафе в голямата порцеланова чаша лицето й се обагри в почти невидима руменина. После пак се отпусна на стола и запали нова цигара. Отново си зададе въпроса защо остава в това предприятие, което беше запуснато и забравено от Бога, и където бавеха нищожните заплати с месеци. Но тъй като отговорите на повечето въпроси в живота й бяха лишени от смисъл, вече дори не се опитваше да си отговаря. Просто продължавше напред механично и безцелно, по пътя към края, защото нямаше смелост да прелети до там. Началникът се върна и се отпусна на съседния, също така мухлясал стол.
- Мисля, че ще можем да изкараме смяната без проблеми. Но трябва да се внимава със четвъртия стан.
- Разбрано, господин началник.
- Еее, Ира, моля ти се вече. До кога с тия официални церемонии? Ако искаш да се върнем и на "другарю началник", а?
- Не мога иначе. Възпитание, какво да се прави.
- Възпитание или ненужна стеснителност, бих казал аз. Тук работим малко хора, познаваме се и такива неща са излишни, не мислиш ли?
- Щом казвате, сигурно е така. Как е кафенцето?
- Правиш го по - хубаво от жена ми. Ще взема да започна да идвам навреме, та да се уреждам с една чаша допълнително. О, портиера ме викаше....
Излизайки, намигна на Ирина и взе чашата с кафето със себе си. А Ирина беше забравила своята. Беше забравила и цигарата в пепелника, която вече бе изгоряла. Беше забравила и защо винаги идва половин час по - рано. В началото знаеше, но споменът беше мъгляв. Спомни си единствено, че трябва да купи кафе за следващата смяна. Странно, но мухите вече не я дразнеха. Разви миналогодишния брой на Държавен вестник и се зачете.

5 коментара:

  1. Много красиво. Дали ще го развиеш...само ти си знаеш.

    ОтговорИзтриване
  2. Всички казват така. Но аз не мисля, че е нужно повече описание или образност на човешките чувства, стига те да се разбират...

    ОтговорИзтриване
  3. Да, така е и те уверявам, че настроението много лесно се долавя. Все пак, ако героите се развият, би станало много интересно.

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесва, не че някой ме пита, ама аз да си кажа. Надявам се тази година да се появяваш по-често. Би ми било интересно да прочета продължение на това начало.

    ОтговорИзтриване